Kennersbattle:
Ganzenlever vs Eendenlever

Foie Gras is wereldberoemd en niet weg te denken tijdens de eindejaarsfeesten. Ook Belgen houden ervan, met name door de artisanale bereiding. Dit traditionele product wordt al sinds mensenheugenis geconsumeerd en kan enkel van een gans of een eend komen. Maar wat zijn dan de verschillen tussen ganzenlever en eendenlever? Wij vertellen je alles over de verschillende producten!

Foie Gras van gans of van eend?
Dat is een kwestie van smaak! 

Ganzenlever is zeldzamer, maar neemt een bijzondere plaats in onder kenners. Men kan zelfs zeggen dat het een specialistenproduct is, zo zeldzaam is het voor de consumptie. Het komt voort uit een eeuwenoud ambacht, een symbool van culinaire kunst! 4.500 jaar geleden wist men deze lekkernij al te waarderen. Veel gastronomen appreciëren de zachtheid en subtiliteit van ganzenlever, andere liefhebbers zweren juist bij de rustieke, krachtige en meer uitgesproken smaak van eendenlever. Beide delicatessen zijn producten die behoren echter tot de top van het culinaire genot.

Eenmaal gekookt is ganzenlever doffer van kleur, terwijl eendenlever een beige tot oranje gloed heeft. Ganzenlever is dikker en smelt bijna niet tijdens het koken, waardoor het product ideaal is het voor het bewaren in bokalen en net dat maakt het zo een uitzonderlijk product.

Sommige sterrenkoks beweren dat eendenlever perfect verwerkt kan worden in warme gerechten en ganzenlever beter bij koude gerechten past. Anderen appreciëren dan weer de meer uitgesproken smaak van eendenlever of roemen juist het verfijnde en lichte aroma van ganzenlever.  

Of je nu supporter bent van de ganzen of de eenden: het is allemaal een kwestie van smaak! 

Samenvattend:

 
Foie Gras van gans
Foie Gras van eend
Zeldzaamheid
Étoile Étoile Étoile
Étoile Étoile
Aandeel in Franse productie
2%
98%
Smaak
Zacht en subtiel
Rustiek, krachtig en uitgesproken
Kleur
(eenmaal gekookt)
Grijsachtig
Beige tot oranjeachtig
Grootte
Koken
Smelt bijna niet
Smelt gemakkelijker (want meer vet)

Wist je dat…

In de natuur staan ganzen erom bekend dat ze vegetarisch zijn, dus granen en gras staan bij hen op het menu. Eenden, daarentegen eten graag insecten, vissen en zelfs kikkers! 

Aandacht voor de Belgische productie 

België is een kleine producent van Foie Gras, met een productie van 26 ton in 2020. Belgische Foie Gras wordt uitsluitend gemaakt van eendenlever. De meeste landbouwbedrijven bevinden zich in Wallonië en werken onder de korte keten. De productie van Foie Gras is strikt gereguleerd en gecontroleerd door de dienst Dierenwelzijn, die optimale welzijnsomstandigheden waarborgt in alle productielocaties en in elke fase van het fokken. Kleine producent maar grote consument… België is met 105 gram per jaar wereldwijd de op één na grootste consument van Foie Gras per hoofd van de bevolking.