FAQ

Foie Gras is een exclusieve delicatesse. Je hebt er dan ook niet zoveel van nodig. Met 50 tot 70 gram per persoon heb je meestal voldoende Foie Gras voor één Foie Gras recept, bijvoorbeeld voor een voorgerecht. Maar een beetje extra voorzien kan nooit kwaad, want ganzenlever smaakt altijd naar meer!

Je kan Foie Gras bekomen via rechtstreekse verkoop (in speciaalzaken of op onlinesites) en in supermarkten. Rond de eindejaarsfeesten wordt dit product traditioneel meer onder de aandacht gebracht. 

Je vindt Foie Gras bij de versafdeling – vacuüm verpakt, in terrine en in blik. Bij de vleesafdeling kan je Foie Gras laten snijden! 

Als je Foie Gras liever rauw koopt, ga dan rechtstreeks naar een producent. Belangrijkste voorwaarde hierbij is de versheid van het product. Let dus goed op de TGT*! Het beste is om voor Foie Gras verpakt ‘in papier’ te kiezen. Dat garandeert een uiterst vers product en een zeer korte TGT van maximaal 5 dagen! 

*TGT: te gebruiken tot, de uiterste consumptiedatum 

Klik hir voor de kaart met alle Belgische producenten. Je vindt ook meer informatie via de facebook pagina

Denk aan de uitspraak ‘Foie Gras kan wanneer, zoals, waar en met wie je wil! Laat je fantasie voor het combineren van Foie Gras als aperitief of voorgerecht de vrije loop! 

Waarom niet een plankje samenstellen voor een geslaagd aperitiefbuffet op basis van Foie Gras met, bijvoorbeeld, miniburgers, croque-monsieurs, wraps, toast…. Vind al onze recepten hier. 

Hoe dan ook zijn vruchten en noten de beste vrienden om Foie Gras te begeleiden. 😊 

Het beste is om Foie Gras op koude borden op te dienen. Dat geldt uiteraard niet voor warme bereidingen! Wat betreft de porties adviseren wij 50 tot 70 gram per persoon voor een voorgerecht en tot 130 gram voor een hoofdgerecht! Om mooie borden te presenteren kan je Foie Gras associëren met kleine vruchten zoals noten, vijgenconfituur, enz., en vervolgens garneren met een snufje Guérande-zout. 

Met glaasjes, lepels, toast, brochettes… alles mag! 

Een al aangesneden Foie Gras kan je 2 tot 3 dagen koel bewaren. Je moet dus niet te lang wachten met nuttigen! Bij een bereiding moet je het product dat je hebt gebakken, laten rusten. Bewaar je Foie Gras minimaal 24 uur in de koelkast.

Tip: Om alle aroma’s vrij te laten komen, is het raadzaam het product 10 tot 15 minuten op kamertemperatuur te laten komen alvorens de Foie Gras te nuttigen! 

Eerst moet je een Foie Gras van eend of gans hebben. De eerste cruciale stap is het ontnerven. Je moet de lobben goed scheiden en elk vat verwijderen. De tweede stap is het kruiden. Let goed op de dosering van zout en peper! Vervolgens druk je de kruiden in de Foie Gras met je handen. Je kan ervoor kiezen je Foie Gras in een terrine of bokaal te doen, de Foie Gras te bakken in een steelpan en deze koel te bewaren. 

Voor meer advies over de verschillende bereidingswijzen kijk je hier.

Ja, aangebroken en gesneden Foie Gras kan, gewikkeld in huishoudfolie, in de vriezer worden gelegd! Je kan de Foie Gras tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Controleer wel of de Foie Gras niet al eerder in de vriezer heeft gelegen.

Om je Foie Gras uit de koelkast zo goed mogelijk aan te snijden, gebruik je best een dun koksmes. Dompel het mes in warm water en snij de Foie Gras in plakjes!  

Je kan hiervoor ook een zeer handig accessoire kopen: de Foie Gras-snijder! Met dit object kan je Foie Gras perfect, fijn en zeer nauwkeurig snijden! Onontbeerlijk om mooi te presenteren. 😊 

Kleine tip, ongeacht welk hulpmiddel je gebruikt: vergeet niet je Foie Gras 10 tot 15 minuten voor het snijden uit de koelkast te halen! 

Als je geen alcohol drinkt, kan je kiezen voor een glaasje biologisch appelsap bij je Foie Gras. Foie Gras past heel goed bij een fruitig en zoet drankje! Ook druivensap of rodevruchtensap zijn zeer geschikt!

Ja, maar op voorwaarde dat de Foie Gras gekookt is en je kleine hoeveelheden consumeert! Je mag dus alleen gekookte eenden of ganzen Foie Gras consumeren, in blik, die op meer dan 100°C zijn gekookt.

Als begeleiding bij kant-en-klare Foie Gras zijn zoete witte wijnen perfect: Jurançon, Sauternes, Coteaux du Layon, Côtes de Bergerac, Monbazillac…onder andere, afhankelijk van de regio! Bij gebakken Foie Gras is rode wijn aan te bevelen: Bordeaux, Bourgogne, Loire… Je kan voor een krachtige en romige wijn kiezen, zoals de Pommard of de Banyuls!  

Je kan ook opteren voor champagne als begeleiding bij een recept voor zoete/zoute Foie Gras. Haal de glazen maar uit de kast! 

Afhankelijk van smaak en traditie kan de keuze van het brood doorslaggevend zijn om van je Foie Gras te genieten. Veel broden zijn geschikt: de must-haves zijn nog altijd boerenbrood en volkorenbrood! Deze zijn ideaal bij Foie Gras en zorgen voor een perfect evenwicht tussen texturen! Je hoeft het brood alleen in dunne sneden te snijden. Je kan ook kiezen voor toastbrood, brioche of de traditionele peperkoek.  

Roggebrood is ook een goed alternatief en is bovendien laag in calorieën en rijk aan vezels! Waaghalzen opteren voor een brood met vijgen of walnoten. Hoe dan ook is het raadzaam het brood altijd te roosteren om het te combineren met Foie Gras.  

TIP ?
Algemene regel voor de Foie Gras-liefhebber: NOOIT smeren! Foie Gras wordt nooit uitgesmeerd op uw boterham! Je hoeft alleen een of meerdere dunne plakjes op je brood te leggen. 🙂