Foie Gras
IS IN TREK…

Wie zegt dat Foie Gras lastig te bereiden is? Niets is minder waar. Of je nu een topchef of een beginner bent, Foie Gras is geschikt voor verschillende kookstijlen: traditioneel of gedurfd, met een Thermomix of een microgolfoven… je moet het zien om te geloven! Volg de gids en duik in de keuken!

Foie Gras zoals in 1921: 
laten we onze klassiekers herontdekken!

De aloude au bain-marie… 

Deze veel voorkomende manier van koken, waarbij heet water wordt gebruikt om te koken, op te warmen of warm te houden, wordt ook gebruikt om Foie Gras te bereiden! 

Om Foie Gras au bain-marie te maken, kies je eerst een rauwe hele Foie Gras. Denk eraan dat deze eerst moet worden ontnerfd! 

 • Nadat je het product op kamertemperatuur hebt laten komen, leg je het in een ondiepe schaal en breng je het op smaak met zout en peper. Je kunt ook de smaak versterken door een theelepel alcohol naar keuze toe te voegen: port, armagnac en sauternes passen uitstekend bij dit uitzonderlijk product! 
 • Laat de Foie Gras ongeveer dertig minuten marineren en leg hem dan in een terrine.  
 • Maak in een op 180°C voorverwarmde oven een bain-marie door uw terrine in een schaal met heet water te leggen. Vergeet niet: bij 180°C duurt het koken van 500 g Foie Gras 20 à 30 minuten.  

  TIP

  Om te weten of je Foie Gras gaar is, steek je een mes erin. Als het blad van het mes lauw is, dan is je Foie Gras klaar!  

 • Laatste stap: laat de terrine van Foie Gras afkoelen en bewaar hem vervolgens 3 dagen in de koelkast alvorens hem te proeven. Het ideale voorgerecht omdat het van tevoren kan worden bereid! 

Foie Gras kan ook in de pan! 

Voor een perfect voorgerecht kan je kiezen voor gebakken Foie Gras!

Voor een in de pan gebakken Foie Gras is het van essentieel belang een rauwe hele Foie Gras van zeer goede kwaliteit te gebruiken (van de vers- of diepvriesafdeling).  

 • Snijd de verse Foie Gras in plakjes (escalopes), idealiter ongeveer 1,5 cm. De bevroren Foie Gras is voorgesneden. In de pan kun je de Foie Gras laten opstijven. Je hoeft de Foie Gras alleen 4 tot 5 minuten aan beide kanten te bakken.
 • Degusteer de Foie Gras lauw met brood en varieer eindeloos met de bijgerechten! Kies bijvoorbeeld voor een zoete en hartige combinatie om de smaken te mengen: gebakken appels, kiwi’s of geroosterde butternut!  

  TIP

  Voor een perfect voorgerecht: presenteer je gebakken Foie Gras op kleine sneetjes verloren brioche, gearomatiseerd met armagnac. Succes verzekerd!  

Half gebakken Foie Gras… het trendy grootmoedersrecept! 

Je wilt vrienden uitnodigen voor een etentje en ze verrassen? Wij hebben de oplossing! Maak een half gebakken Foie Gras! Gedeeltelijke garing van Foie Gras bewaart en behoudt optimaal de originele smaak van dit product! 

TIP

De halfgekookte Foie Gras kan vervolgens in verschillende vormen worden verpakt: in terrines, in potjes, vacuüm verpakt of zelfs ingeblikt…! Simpel en efficiënt om Foie Gras langer te bewaren (3 tot 6 maanden en altijd koel!). 

 • Om een half gebakken Foie Gras te maken, is het essentieel om je Foie Gras zorgvuldig te kiezen. Voor een maximale smaak kun je je Foie Gras op smaak brengen met Guérande-zout! Vermeng daarvoor je Foie Gras met guérande-zout en grijze peper.  
 • Als de Foie Gras gekruid is, wikkel je de Foie Gras in een doek (theedoek, gaas…). Neem vervolgens een luchtdicht afsluitbaar recipiënt (type tupperware, bij voorkeur van glas). Vul dit recipiënt tot ongeveer één derde met grof guérande-zout om een bedje te vormen. Leg vervolgens je Foie Gras op het bedje van zout. 
 • Zet het geheel 48 uur in de koelkast zonder het recipiënt te openen. Haal vervolgens de Foie Gras uit de doek. Zorg dat de Foie Gras niet in contact komt met het zout. 
 • Nu kan je gaan koken! Wikkel je gekruide Foie Gras in huishoudfolie tot een worst door de uiteinden op te rollen. Je kan de Foie Gras 50 minuten au bain-marie laten garen bij een temperatuur tussen 70°C en 85°.  
 • Dompel je Foie Gras aan het einde van de kooktijd onder in koud water en laat hem rijpen in de koelkast alvorens ervan te genieten! 

Meer weten over onze receptideeën op basis van half gebakken Foie Gras: Op naar de keuken!  

Foie Gras in doek… voor foodlovers 

Foie Gras in doek is ook een half gebakken Foie Gras, maar volgens een heel bijzondere kooktechniek… Deze techniek, waarbij op lage temperatuur wordt gekookt, wordt zeer geapprecieerd door de grootste fijnproevers omdat de smaak goed behouden blijft.

 • Eerst moet de Foie Gras 1 uur weken in een beetje melk en water met grof zout.  

  Breng vervolgens op smaak door kruiden naar keuze (zout, specerijen…) over de Foie Gras te doen. Laat je Foie Gras met het mengsel in huishoudfolie 1 uur in de koelkast marineren!  

 • Gebruik vervolgens een schone doek om je Foie Gras op te rollen. De opgerolde Foie Gras moet goed strak zijn en aan beide uiteinden goed gesloten zijn. Dompel je Foie Gras volledig in een grote hoeveelheid kokend water. Breng opnieuw aan de kook, verwijder de Foie Gras, dek deze af en laat rusten en afkoelen tot kamertemperatuur.

 • Je Foie Gras is nu bijna klaar. Open de doek, rol de Foie Gras af om deze te persen zodat stap 3 – je Foie Gras opnieuw in een doek wikkelen – herhaald kan worden. Laat het geheel nu minstens 12 uur rusten op een koele plaats. Geniet ervan!  

10-secondencultuur

Foie Gras is rijk aan onverzadigde vetzuren. De consumptie van deze vetzuren wordt in onze voeding aanbevolen omdat het gehalte aan slechte bloedcholesterol daarmee wordt verlaagd.

Foie Gras anno 2021 

Zin om je vrienden te verrassen en een eigengemaakt gerecht klaar te maken zonder het jezelf te moeilijk te maken? Maak Foie Gras met je favoriete keukenrobots: met de Cookeo of de Thermomix kan alles! Ja, op deze manier Foie Gras bereiden kan ook en is zeer gemakkelijk! 

Je Foie Gras met de COOKEO 

Ingrediënten 

Gemalen peper, zout, alcohol (cognac, sauternes…), fleur de sel, 1/2 ontnerfde rauwe Foie Gras 

 • Laat je Foie Gras eerst 1 uur weken in gezouten water.
 • Laat de Foie Gras vervolgens macereren in een kruidenmengsel bestaande uit zout en peper en voeg 1 eetlepel alcohol naar keuze toe. Een cognac of sauternes is bijvoorbeeld een goede mix. 
 • Giet vervolgens 20 ml water in de kuip van je Cookeo en breng het geheel aan de kook. Je kan daarvoor de ‘bruinen’-stand gebruiken tijdens de voorverwarmingstijd. 
 • Leg je Foie Gras in het stoommandje en vervolgens in de keukenrobot en begin dan te koken op de ‘snelkookstand’ gedurende ongeveer 12 minuten. 
 • Het is klaar! Bewaar op een koele plaats. Je zal nog 8 uur moeten wachten alvorens te genieten! 

Je Foie Gras met de Thermomix

Ingrediënten 

1 x 400 g ontnerfde rauwe Foie Gras, fijn zout, gemalen peper, 50 g port, 1 liter water  

 • Bestrooi de Foie Gras aan elke kant met 1 theelepel zout. Doe hetzelfde met peper. 
 • Leg de Foie Gras in een recipiënt en dompel hem onder in 50 g port. Laat het mengsel marineren in het gesloten recipiënt gedurende 2 uur op een koele plaats.
 • Schenk 1 l water in de kuip van je Thermomix en stel 10 min in met de varoma-functie (‘sudderen’).  
 • Eenmaal gemarineerd, wikkel je de Foie Gras in 2 lagen huishoudfolie. Trek goed strak. Sluit de folie aan de zijkanten goed af met elastiekjes om een papillot te vormen.  
 • Wikkel het geheel tenslotte in aluminiumfolie om de warmte tijdens het koken te verdelen.  
 • Plaats het geheel in de varoma van je Thermomix en stel nog 9 minuten in. Draai het na deze tijd om en stel opnieuw 9 minuten in.  
 • Als het klaar is, leg je het geheel 40 minuten in een kom gevuld met water en ijsblokjes, zodat het kan opstijven en uitharden. 
 • Bewaar op een koele plaats gedurende 3 dagen alvorens uit te pakken en te genieten. 

De Foie Gras van de haastige mens…. 

Voor nog meer gemak en snelheid kan je ook Foie Gras in de microgolf bereiden!
Dit is een goed alternatief voor mensen die niet veel keukengerei tot hun beschikking hebben!  

TIP

Klaar in 2 minuten: ontdek de truc van de Speed Cooker 

 • Kies een Foie Gras van 500 g, giet in een kom een liter melk en voeg een beetje water toe zodat de Foie Gras in zijn geheel ondergedompeld is. Je kan ijsblokjes toevoegen om de Foie Gras te laten opstijven.
 • Leg de Foie Gras 2 uur in de koelkast, laat uitlekken en droog hem af.
 • Kruid de Foie Gras met grof zout en peper en wikkel het geheel een aantal keren rond in vershoudfolie.  
 • Plaats je Foie Gras in de microgolf gedurende 2 minuten. Vervolgens zet je de Foie Gras een dag lang in de koelkast.  

Zo simpel is het! Eet smakelijk!  

Vergeet het niet: genieten van Foie Gras kan wanneer, zoals, waar en met wie je wil!